a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

Maxima Zolitūdē

<< Projekti

Maxima Zolitūdē

Ar jauno Maxima veikalu Zolitūdē biroja Kubs arhitekti papildina to nelielo Rīgas iepirkšanās centru klāstu, kas izvirza pretenzijas uz arhitektūru, tiecoties tālāk par ierasto dekorētās kastes veidolu. Projekta otrajā kārtā paredzēts pabeigt būvi ar 12 stāvu dzīvojamo ēku.

Daudzstāvu dzīvojamā māja un iepirkšanās centrs Priedaines ielā 20

Novietnes risinājums

Kvartāla tuvējās apkārtnes apbūvi veido 80. gados celtas daudzdzīvokļu ēkas un nesenajos laikos būvēts tirdzniecības centrs. Jaunais iepirkšanās centrs izvietots ēkas pirmajā stāvā ar apmeklētāju ieeju no Anniņmuižas ielas. Piegāde tirdzniecības telpām un saimniecības pagalms paredzēts no Priedaines ielas, bet darbinieku ieeja — no Apūzes ielas. Projekta priekšlikums paredz gruntsgabala austrumu daļā izvietot 12 stāvu dzīvojamo ēku ar ieejām un piebraukšanu no Apūzes ielas pirmā stāva līmenī.

Arhitektoniskais risinājums

Projektētās ēkas pirmajā stāvā un piebūvē izvietots tirdzniecības centrs, bet sākot no otrā stāva paredzēti dzīvokļi. Ēkas dzīvojamā daļa sastāv no divām sekcijām, katrā sekcijā izvietota viena kāpņu telpa un divi lifti, viens no tiem ugunsdzēsības.

Starp pirmajā stāvā izvietotajām tirdzniecības centra noliktavu telpām un otro stāvu ir plānots tehniskais stāvs, kurā savāktas visas komunikācijas, kas apkalpo dzīvojamos stāvus. Tehniskā stāva ielas puses daļā paredzēti divi papildus dzīvokļi un tirdzniecības centra garderobes un atpūtas telpas.

Veikala jumts iecerēts apzaļumots, ekspluatējams un izmantojams dzīvojamās mājas iedzīvotāju atpūtas vajadzībām un bērnu spēļu laukumam, piekļūšana paredzēta no dzīvojamās ēkas otrā stāva kāpņu telpām. Pagrabstāvā izvietotas tirdzniecības centra un dzīvojamās ēkas tehniskās telpas, kā arī autostāvvietas ēkas iedzīvotājiem

Fasādes apdarē dzīvojamai ēkai paredzēti piekārti plastificēta metāla vai kompozītmateriālu fasādes apdares paneļi divās krāsās. Lodžiju apdarē iecerēts krāsots apmetums. Cokols paredzēts ar akmens flīžu apdari. Tirdzniecības centra galvenās fasādes kolonas un jumta pārkare un dzegas veidotas no monolītā dzelzsbetona, bet sānu fasādēs paredzēti piekārti horizontāli fasādes apdares paneļi ar divējādu pārklājumu — spoguļveida un matētu. 

Labiekārtojums

Teritorijas labiekārtojums iecerēts kā kvalitatīva publiskā ārtelpa. Uz iepirkšanās centra jumta projektēts jumta dārzs ar intensīviem stādījumiem iedzīvotāju atpūtas vajadzībām, kam var piekļūt no dzīvojamās ēkas kāpņu telpām. Jumta dārza centrālā atpūtas vieta būs elipses veida koka klājs ar soliem. Pārējā teritorijā projektētas četras mazākas atpūtas vietas, ko savstarpēji savieno betona bruģakmens celiņš.

Ekspluatējamā jumta daļā paredzēta apzaļumota nogāze ar kokiem apbērtās kastēs un dekoratīvajiem stādījumiem kastēs 40 cm augstumā un 20–30 cm uzbērtajā augsnē. Horizontālajās daļās paredzēts sēts zāliens ar speciāla substrāta kārtu 20 cm, nogāzēs paredzēti zemsedzes augi.

Būvobjekta dalījums kārtās

  1. kārta (pabeigta): iepirkšanās centra tehniskās telpas pagraba stāvā; pirmais stāvs ar veikala izbūvi; tehniskais stāvs ar tirdzniecības centra telpu izbūvi; pirmā stāva un tehniskā stāva fasāžu izbūve, labiekārtojuma izbūve zemes līmenī un pirmā stāva nogāžu līmenī;
  2. kārta (vēl nav realizēta): dzīvojamās ēkas izbūve no 2. līdz 12. stāvam; tehniskā stāva dzīvojamās ēkas telpu izbūve; 1. stāva dzīvojamās ēkas trepju telpu izbūve, veikala piebūves ekspluatējamā jumta labiekārtojums, dzīvojamā ēkas tehniskās telpas pagraba stāvā, pazemes autostāvvietas ar iebraukšanu no Apūzes ielas.

Tehniski ekonomiskie rādītāji

Iepirkšanās centra platība (1. stāvs) — 4750 m²
Dzīvojamās ēkas platība (2.-12. stāvs) — 10 765 m²

Zemes gabala kopējā platība — 10 365 m²
Apbūves intensitāte — 151%
Brīvā teritorija — 42,8%

Plānotais dzīvokļu skaits — 131
Autostāvvietas:
Iedzīvotājiem (ēkas pagrabstāvā) — 133
Pircējiem (stāvlaukumā pie Anniņmuižas ielas) — 95

Kubs-Zolitude-Maxima-01.jpgKubs-Zolitude-Maxima-02.jpgKubs-Zolitude-Maxima-03.jpgKubs-Zolitude-Maxima-04.jpgKubs-Zolitude-Maxima-05.jpgKubs-Zolitude-Maxima-06.jpgKubs-Zolitude-Maxima-07.jpgKubs-Zolitude-Maxima-08-viz.jpgKubs-Zolitude-Maxima-09-viz.jpgKubs-Zolitude-Maxima-10-viz.jpgKubs-Zolitude-Maxima-11-viz.jpgKubs-Zolitude-Maxima-12-viz.jpgKubs-Zolitude-Maxima-13-proj.jpgKubs-Zolitude-Maxima-14-proj.jpgKubs-Zolitude-Maxima-15-proj.jpgKubs-Zolitude-Maxima-16-proj.jpgKubs-Zolitude-Maxima-17-proj.jpg

Raksts publicēts: 23/11/2011

Pasūtītājs: SIA Homburg Zolitude

Projekta autori: Zane Kalinka, Andris Kalinka, Juris Lauris / KUBS

Celtnieki: RE&RE (1. kārta)

 

Foto: Andris Kalinka

Vēl par šo tēmu

Projekta autori: Zane Kalinka, Andris Kalinka, Juris Lauris / KUBS
Pasūtītājs: SIA Homburg Zolitude
Celtnieki: RE&RE (1. kārta)


saņemti 40 komentāri

Pievienot komentāru:

Komentārs pievienots. Lūdzu, uzgaidi...

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.