a4d.lv

Nepareizi pieslēgšanās dati! Mēģini vēlreiz.

Aizmirsi paroli? | Reģistrēties


Inspira

U-R-A uzvarējuši Ventmalas māju konkursā

<< Projekti

U-R-A uzvarējuši Ventmalas māju konkursā

Noslēdzies rudenī A4D sludinātais konkurss dzīvojamajām mājām Ventspils Ostmalā, kurā par labāko septiņu darbu konkurencē ticis atzīts biroja U-R-A priekšlikums. Žūrija atzina, ka viņu projekts ir pietiekami izteiksmīgs un atbilstošs vides kontekstam, novērtēja ekonomisko ēkas risinājumu, īpaši uzsverot komfortablo un loģisko dzīvokļu plānojumu, tomēr bilstot, ka fasādes toņi būtu vēlami gaišāki, kā arī atvērtas lodžijas nav lietderīgas.

Ventmalas mājas — 1. vieta konkursā, autori —  U-R-A

Osta ir daļa no Ventspils identitātes un ostām raksturīgas noskaņas (norūsējoši kuģu vraki, veci koka klāji, gaisā oksidējušies konteineri un cisternas, apsūbējušas, sodrējiem pārklātas relikvijas, kā arī pārogļojušās koka gruzdums) ir iedvesmojušas projektēto ēku tēlu un fasāžu apdari, radot katram ēkas apjomam savu identitāti. Lai saglabātu atmiņu par zudušo vēsturisko apbūvi, plānots pēc ēku uzmērījumiem atveidot abu zudušo vēsturisku ēku ielas fasādes pilnā to apjomu bagātībā.

Lai būtiski samazinātu projektēšanas un būvniecības laiku un izmaksas, kvartāls veidots kā viena ēka, ar vienotu asu sistēmu, kopīgiem pārsegumu līmeņiem un kopīgo pagrabu. Tādejādi, kvartālu var izbūvēt vienā kārtā. Respektējot vēsturiskā centra mērogu, ēkas augstums tiek piesaistīts atjaunojamo fasāžu augstumam un lai saglabātu sajūtu par atsevišķām ēkām un pielāgotos pilsētas mērogam ēku vizuāli sadalām ar tās kāpņutelpām, kuras veidotas iedziļinātās nišās. Kas rada ilūziju, ka ēka ir kvartāls no atsevišķām ēkām.

Lai palielinātu ēkas vērtību, mansarda stāvs veidots ar atkāpi no ēkas pamat apjoma, tādā veidā iegūstot gan pilna augstuma dzīvokļus ar panorāmas skatiem un āra terasēm, gan izpildot prasības par mansarda stāva izmēriem. Pārdošanas cena pilna augstuma dzīvokļiem ir zināmi augstāka, nekā klasiskiem mansarda tipa dzīvokļiem.

Īpaša uzmanība vērsta vides pieejamības jautājumiem — pagalma pusē zemesgabala dabiskais slīpais reljefs izmantots tā, lai jebkurai ēkas daļai varētu piekļūt pa rampām. Savukārt Ūdens ielas pusē kāpņu telpas veidotas ielas tuvumā, kas atrisina piekļūšanu no jebkura ielas līmeņa. Pie Ūdens ielas ieejas veidotas vienā līmenī ar ielu, no kurienes var virzīties uz augšu uz pirmo/otro/mansarda stāvu vai uz leju uz stāvvietām, lietojot kāpnes vai liftu.

Ēkas plānojums ir pielāgojams tirgus situācijai — ēkas daļā ap Ostas ielu plānojums izveidots tā, lai ātri un bez pārbūves telpas transformētos no komerctelpām vai birojiem uz studio tipa dzīvokļiem un otrādāk.

Tehniskie rādītāji

  • Apbūves laukums — 1781 m²
  • Ēkas kopēja platība — 5117 m²
VENT0001-SKATS_2B.jpgVENT0001-VIRSSKATS.jpgVENT0001-SKATS_3.jpgVENT-E.jpgGP_940px.jpgVENT0001_001_1280x720_L.jpgVENT0001_002_1280x720_L.jpg

Raksts publicēts: 07/04/2017

Autori: U-R-A — Jevgenijs Leonovs, Aleksandrs Borodkins

www.u-r-a.com
www.facebook.com/URA.Architects/


saņemti 28 komentāri

Pievienot komentāru:

Komentārs pievienots. Lūdzu, uzgaidi...

© Arhitektūras platforma A4D
Materiālu pārpublicēšanas gadījumā atsauce un saite uz www.a4d.lv obligāta.