2008. gada notikumi — II

Uz A4D jautājumiem par 2008. gada ievērojamākajiem notikumiem arhitektūrā un pilsētu attīstībā atbild arhitekti: Madara Orupe, Juris Poga, Renārs Putniņš, Pēteris Ratas, Jānis Šaltāns, Vilnis Šlars un Ivo Šteimanis.

A4D jautājumi:

  1. Jūsuprāt, ievērojamākie notikumi arhitektūrā vai pilsētu attīstībā pasaulē.
  2. Jūsuprāt, ievērojamākie notikumi arhitektūrā vai pilsētu attīstībā Latvijā.
  3. Nozīmīgākais, interesantākais Jūsu profesionālajā dzīvē. Spilgtākā ar arhitektūru un pilsētu saistītā Jūsu pieredze — notikums, ēka, pilsēta, projekts utt.
  4. Ja lasāt A4D, — Jums interesantākais raksts vai tēma, kas publicēta vai apspriesta A4D 2008. gadā.

 

Madara Orupe

Jaunrīgas attīstības uzņēmums

1. Manuprāt, vērienīgākais bija Pekinas Olimpisko spēļu kompleksa atklāšana. Oslo operas nams — ēka, kuru tuvākajā laikā esmu nolēmusi apmeklēt.

Kā arī sekoju līdzi pasaules lielpilsētu «izrādīšanās» maratonam. Dubajai, Ķīnas lielākajām pilsētām un Honkongai nu ir pievienojusies arī Maskava, kur nu jau kādu laiku darbojas arī Eiropas «lielie» Foster + Partners. The Russia Tower (arī tur nākusi modē zaļā domāšana), The Crystal Island un vel citi kosmiski projekti, kas nu ir piebremzēti finanšu krīzes iespaidā.

2. Process. Kā rodas laba arhitektūra? Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecības uzsākšana. Apsveicami ir arī tas, ka lielāka nozīme tiek piešķirta publiskajai telpai un tās sakārtošanai — pamanāms uzsvars uz ārtelpas nozīmi pilsētā. Spīķeru attīstīšana un integrēšana pilsētvidē, Rīga bez sastrēgumiem, kā arī ne tik pozitīvā veidā — Bastejkalna «rekonstrukcija».

3. Vasarā izdevās pabūt Amsterdamā, Westergasfabriek. Industriāla teritorija, kas 2003.gadā atvērta kā biznesa parks. Paralēli teritorijā notiek rekonstrukcijas, revitalizācijas projekti. Teritorija, kas nu ir ieguvusi otro elpu un kļuvusi par centru atdzīvinot šķietamo nomali. Vieta, kur norisinājās Rīgas dienas.

Patīkams pārsteigums par igauņiem Tallinas apmeklējuma laikā. Rotermanni kvartāls. Ülemiste jaunais centrs.

4. Lidostas Rīga (RIX) paplašināšanas iecere. Labi pasniegta tēma, kas aptvēra pilsētplānošanu, socioloģiju, ekonomiku — skaidri un strukturēti atklājot projekta būtību un nepieciešamību.

Juris Poga

Arhitekta J.Pogas birojs

1. Sajūta tāda, ka arhitektūra pasaulē zaudē savu patieso nozīmi. Neierobežotās tehniskās un finansu iespējas ļauj realizēt visfantastiskākās idejas (visaugstākā, vislielākā utt.). Eiropas un pasaules prāti strādā Tuvējos un Tālajos Austrumos, reģionos, kas pašlaik ir visaktīvākie. Vai tur top pasaules glābšanas Noasa šķirsts? Vai tā ir tikai varēšanu un ambīciju demonstrācija? Dažādu vērtību un redzējumu skalas iezīmējās Pasaules arhitektu kongresā Turīnā, kur starp aicinājumiem uz «arhitektūru ārpus arhitektūras» bikli skanēja aicinājums atgriezties pie sociālo problēmu risināšanas (mazāk estētikas, vairāk ētikas).

2. Latvijā «treknie» gadi deva savu pozitīvo pienesumu. Par to liecina virkne labu un izcilu projektu un to realizācijas, kas bija skatāmi gada skatēs. Būtiskākie sasniegumi, manuprāt, ir Dienvidu tilts (arī arhitektoniskajā ziņā), tipogrāfija Britania (pirmais industriālā rakstura objekts, kas iegūst gada balvu) un pirmā laikmetīgās arhitektūras grāmata Latvijā, kurā ir pārskats par Arhis 20 gadu darbu. Veiksmīga bija Latvijas ekspozīcija Venēcijā, kurā putekļa telpas tehnisko perfekciju papildināja idejas patiesums, kas pozitīvi disonēja valdošajam neoeklektismam.

3. Pogām 2008.gads bija darba gads, kurā vairāk bija iestrādes, mazāk realizācijas. 2009.gadā tiks pabeigts biroju ēka Lielvārdē un teātra nams Jūras vārti Ventspilī. Esam pabeiguši neliela objekta projektu Liepājā. Kad tas tiks būvēts, nav zināms.

4. A4D ir labs savā informācijas kopumā un aktualitātē. Izcelt kādu rakstu vai polemiku, manuprāt, nav korekti. Diskusiju kultūra (to nevar nomērīt) kļūst profesionālāka. Novēlu portāla darboņiem strādāt tālāk, meklēt allaž ko jaunu un nepazaudēt to labo, kas jau ir sasniegts!

Renārs Putniņš

GMARP

1. Varbūt liksies sekli, bet neko spilgtu, atmiņā paliekošu
nespēju atraut, diezgan homogēns gads pasaulei izdevies arhitektūrā,
dažādu urbāno hipertrofēto struktūru sacensības, ala Ķīna, Persijas
līcis, Krievijas lielpilsētas…, tāda varas apliecināšanās
arhitektūrā. Vienīgais, kas tādā panku manierē, personīgi man «ierullē»
bāliņu igaunīšu Venēcijas biennāles gāzes truba no Krievijas uz Vāciju
drosmīgi šķērsojot vēl pāris valstu ekspozīcijas zonas. «prosto i
serdito» (kr.val.)

2. LV 2008. gads, manuprāt, ir nozīmīgs ar to, ka it visā,
dominējoši tieši plānošanā, būvniecībā un arhitektūrā, ir iestājusies
realitātes sajūta, it sevišķi gada izskaņā. Tas ir, vēlmes tiek kaut
cik salāgotas ar spējām, līdz šim vēlamo uzdeva par esošo. Par piemēru
varu minēt tādus sīkumus, ka valsts un pašvaldības sāk investēt
izglītības iestādēs, konkursos šī funkcija sāk ieņemt nozīmīgu vietu.
Ja
pavisam konkrēti, labais piemērs, manuprāt, varētu būt tipogrāfija Britania (ARHIS). Pirmkārt, kā ražotne (objekts, kas RADA līdzekļus,
tai pašai kultūrai). Otrkārt, kā objekts lauku teritorijā, LV nesastāv
taču tikai no pilsētām (strādāt un rūpēties par savu ģimeni grib arī
lauku teritoriju iedzīvotāji). Treškārt, kā ļoti labs un jūtīgs
arhitektūras darinājums.

No publiskajām aktivitātēm droši jāmin Ievas Zībārtes kūrētais PROCESS

Ak jā, jāmin arī katra puslīdz 1,5 tūkstoti iedzīvotāju skaitu
sasnieguša pagasta vai pilsētiņas, nerunājot par lielākām urbānām
vienībām, vēlme pēc savām kultūras būvēm kā prioritātēm. Jo mēs taču
esam kultūras tauta, mūs visa Eiropa un Pasaule taču zin kā izcilākos
koristus, tautas deju dejotājus, rokdarbniekus utt., mums taču, to tik
vitāli vajag. Tajā pašā Ikšķilē — dodiet tautai kultūras namu, bet Saint
Gobain
ražotni — nekādā gadījumā! Un tādu piemēru ir pilna LV.

3. Tas protams vairāk kā personiskā pieredze, Straupes pamatskolas jaunbūves konkurss.

4. Tie paši vecie konkursi (tie, kas skar plašāku mērogu, nevis konkrētu pilsētbūvniecisko mezglu), tēma par PROCESU.

Papildinot tekstu, gala sentence par šo gadu un, domāju, nākamajiem 2 gadiem: «Kad lielgabali runā, mūzas klusē.»

Pēteris Ratas

Šanhaja / Rīga

1. Šīs bija megaprojektu gads. Uz pasaules ekonomikas palēlināšanās fona, šajā gadā atklātie olimpiskie projekti Pekinā bija nozīmīgi. Tie izceļas ar savu drosmi un pārgalvību. No tiem visiem man vislabāk paliek atmiņā Pekinas lidosta (Arhitekti: Fosters + Partners). Tā ir megastruktūra, kas neskatoties uz savu plašumo mērogu saglabā estētisku vienotību, izteiksmību un ir patīkami tajā uzturēties. Vienlaicīgi šī ir arī ļoti funkcionāla un ērta ēka, ar multimodalu transporta centru un labu orientāciju. Šajā projekta ir redzama ari sava veida uzdrīkstēšanās (uz utilitāru, pelēki metālisko lidostu fona) ar sarkano māla krāsas spektru un lakonisku formu.

Bet runājot globālā kontekstā, varbūt, ka 2008. būs ari megaprojektu norieta sākuma gads. Izmaiņas pasaules ekonomikā liek cerēt, kad nākotnē lielāku lomu iegūs balansēti ilgstspējīgas attīstības projekti, gan arhitektūrā, gan pilsētplānošanā. Šobrīd spekulatīvi ekonomikas «burbuļi» plīst kopā ar «burbuļ-projektiem». Lai tie plīst! Mums jāpaliek gudrākiem.

2. Izstāde Process šī gada sākumā bija pirmā reize, kad daudzi arhitekti nopietni izgāja ārā no savām «slēptuvēm» un parādīja sevi plašākā sabiedrībā. Saiknes izveidošana starp arhitektu profesiju un plašāku sabiedrību bieži iztrūkst. Parasti arhitekti projekta gaitā saskārās ar projektu iniciatoriem, investoriem. Bet cilvēki, sabiedrība, kas apdzīvo arhitektu radītās telpas un pilsētvidi paliek ārpus arhitektūras radīšanas procesa. Es ceru Process turpināsies un tajā tiks iekļauts plašāks arhitektu loks.

3. Starp visām lietām visvairāk atmiņā palicis Spīķeru seminārs, kur man bija iespēja nedaudz palīdzēt Dacei Kalvānei ar tā vadīšanu. Bija interesanta iespēja redzēt vienlaicīgi daudz dažādu risinājumu stratēģijas un viedokļus vienai problēmai un vietai.

4. Tas nav konkrēts raksts, bet drīzāk jau tēma — par Rīgas lidostas un tās apkārtnes attīstību. Tas būs svarīgs projekts Rīgai, kas veidos tās tēlu ceļotāju skatījumā, un dos iespēju pilsētai kļūt par svarīgu reģionālu darījumu centru.

Jānis Šaltāns

Čikāga / Vašingtona

1. Pasaulē

  • Pekinas Olimpiskā arhitektūra: Herzog & de Meuron — stadions Birds Nest, PTW & Arup — Water Cube, un Rem Koolhaas & Ole Sheeren / OMA — CCTV TVCC. Arhitektūra līdzsvarā ar sacensībām
  • SANAA New Museum, Ņujorkā, ASV
  • Burj DubaiSOM projektētā būve iegūst pasaules augstākā torņa titulu
  • Pasaules ekonomiskā krīze aptur un apdraud simtiem plānotu projektu un iespaido arhitektiem labklājību

2. Latvijā

  • iesākta Nacionalai bibliotekas būvniecība
  • Izstāde Process. Ka rodas laba arhitektūra?
  • Dienvidu tilts pabeigts. Kad un kur iesāks nākošo?

3. Pabeigta divu manu projektu būvniecība Ķīnā: Beijing CBD Office Park Pekinā un Hohhot Financial Center Hohotā, Iekšējā Mongolijā. Projektēšana apturēta diviem maniem projektiem Maskavā,… ekonomiskās krīzes dēļ.

4. Nevaru teikt, ka kāds raksts vai tēma šogad būtu bijusi «visinteresantākā». Vienkārši apsveicu A4D piecu gadu jubileju!! Keep up the great work!

Vilnis Šlars

Arteks

1. Jaunā iecerētā ēka Dubaijā — augstuma rekords ar kārtu, tas kaut ko mainīs! Pievienoju arī dāņu BIG filmiņu, kas man liekas ekselenta kā prezentācijas materiāls.

2. Teiktu, ka Dienvidu tilts. Neesmu vēl to pārbraucis, nesaprotu, kā tas var būt tik nelīdzens. Domāju, ka tas kādas nebūt izmaiņas Rīgā ieviesīs. Arhitektūras darbs — Andra Kronberga tipogrāfija Britania. Tas ir vēl viens pierādījums viņa smalkajai uztverei un sajūtai.

3. Mani saviļņoja Vērmaņdārza noformējums 18.novembrī. No ēkām man ļoti patika atkal Andra Kronberga Jūrmalas māja. Arī pārējie bija tiešām forši, izņemot Šēnberga metamos kauliņus. Kaut arī iepriekšējās biennāles grāmatā tie neizskatījās slikti. Šēnbergs manā skalā ir pretējā galā Kronbergam.

4. Interesantākais raksts — par mūsu un Rutas Krūskopas biroju konkursa darbiem, kurš, starp citu tādā pašā garā tiek «spiests» uz priekšu. Mēs atteicāmies no tālākas čakarēšanās…

Ivo Šteimanis

Z4

1. Pirms 10 gadiem pārsteigumu Ziemeļu jūrā sagādāja pirmo reizi ieraudzītās naftas platformas. Šķiet, ka jebkura arhitekta sirdij tās varētu likt sirdij mazliet iedrebēties, jo tādu briesmīgu marsiešu mitekļu veidojumi, pie tam viens par otru savādāku, varētu pārspēt pat OMAs strukturālās fantāzijas un jaunatklājumus.

Šovasar, izmantojot iespēju atsākt savu burāšanas hobiju, pamanīju pilnīgi jaunas vēsmas, kuras iemieso Eiropas nospraustie mērķi ilgtspējīgā attīstībā. Šādu enerģētisko infrastruktūru objekti ārpus zemes zonā jeb jūrā tuvākajās desmitgadēs kļūs par rutīnu un nebūt ne slikti papildinās jūras ainavu, cerībā, ka tie nomainīs naftas platformas.

2. Divas mūsmājās izdotās grāmatas, kuras ir papildinājušas manu bibliotēku, pie reizes ir arī daļēja atbilde gada notikumiem Latvijā.

  • viena no tām ir PROCESS, kura ir tikai maza daļa no tam paredzēto notikušo pasākumu virtenes
  • otra — ARHIS 20 gadu jubilejas izdevums un ar to saistītie pasākumi

Pārējie notikumi:

  • «norautais» LAS kongress, kā klusums pirms gaidāmajām pārmaiņu vētrām
  • gaismas pasākums 90.gadadienā
  • mT15 lekciju cikls
  • Reiņa Liepiņa un Ērika Božes darbs Dust room Venēcijas arhitektūras biennālei, ņemot vērā to apstākļu kontekstu, kādā tas viss noritēja.

3. Dalība konkursos:

  • Latvijas ekspozīcija Venēcijas biennāles 11.starptautiskajā arhitektūras izstādē
  • Krimuldas bērnudārza rekonstrukcija

4. Arhiblogi, lidostas 20 miljoni, velosipēdistu tēmas, lietuviešu un igauņu arhitektūras apskati, grūti ir izvēlēties favorītus.

Dalīties ar ierakstu:

0 0 Balsis
Raksta vērtējums
Abonēt
Paziņot par
guest
0 Komentāri
Iekļautās atsauksmes
Apskatīt visus komentārus
0
Lūdzu, komentējietx